Bij het uitkiezen van stoffen kiest u natuurlijk in eerste instantie een stof die u mooi vind, die bij uw interieur past. Afhankelijk van het gebruik van het meubelstuk waar de stof op moet komen, kunt u vervolgens letten op de slijtweerstand van de stof, is de stof wel sterk genoeg? Is het nodig dat de stof vuilwerend behandeld is? Waar staat het meubelstuk? Valt er direct zonlicht op? Dan is het verstandig te kijken naar de lichtechtheid van de stof. Sommige stoffen gaan door gebruik pillen. Is dit tijdelijk of permanent? Alle bovenstaande termen worden hieronder toegelicht. Hopelijk levert dit een bijdrage bij het maken van een goede stofkeuze.

Slijtweerstand verschillende stoffen - De Stoffeerder Buggenhout

Slijtweerstand

De slijtweerstand of slijtvastheid wordt bepaald door middel van de Martindale-test waarin met behulp van een gewichtje een bepaalde druk wordt veroorzaakt op een wrijfnok. Deze nok wrijft al draaiend in concentrische cirkels over het te testen stuk stof. Wanneer er drie draden zijn gebroken, is het aantal toeren Martindale vastgesteld. Uiterlijke kenmerken als gaatjes, vaalheid, pilling, grip en structuurverandering worden echter eveneens meegenomen in de beoordeling. De waarden lopen voor meubelstoffen uiteen van 6.000 voor decoratieve stoffen tot minimaal 20.000 voor projectstoffen.

Gebruiksklassen

Stoffen worden verdeeld in 5 gebruikersklassen:

  • Decoratief gebruik: De stof heeft een geringe slijtweerstand en is geschikt voor meubelen die een decoratieve functie hebben.
  • Licht woongebruik: De stof is geschikt voor meubels die voorzichtig en niet dagelijks worden gebruikt.
  • Normaal woongebruik: De stof is geschikt voor normaal woongebruik en is bestand tegen een dagelijkse belasting van enkele uren in een gemiddelde gezinssituatie.
  • Intensief woongebruik: De stof is bestand tegen dagelijks enkele uren intensief gebruik, bijvoorbeeld in een druk gezin.
  • Intensief woongebruik + werken: De stof is extra sterk, en is geschikt voor werksituaties, maar ook voor een vergelijkbare situatie thuis, waar het meubelstuk dagelijks vele uren intensief gebruikt wordt.

Gebruiksklassen stoffen - De Stoffeerder Buggenhout

lichtechtheid kleuren stoffen - De Stoffeerder Buggenhout

Lichtechtheid

De mate waarin een meubelstof bestand is tegen het verkleuren onder invloed van zon-, dag- en kunstlicht is afhankelijk van de gebruikte kleurstoffen en behandelingen. Het is technisch niet mogelijk een stof te vervaardigen die onder invloed van licht in het geheel niet zou verkleuren, zeker niet wanneer een stof regelmatig vele uren aan direct zonlicht wordt blootgesteld. Donkere kleuren verkleuren sneller dan lichte.

Stoffen zijn te verdelen in 3 klassen:

  • Voldoende: De stof is redelijk bestand tegen dag- en kunstlicht. Het wordt afgeraden deze stof bloot te stellen aan direct zonlicht.
  • Goed: De stof is goed bestand tegen dag- en kunstlicht en redelijk bestand tegen zonlicht. Bij langdurig blootstellen aan zonlicht kan verkleuring optreden.
  • Zeer goed: De stof is heel goed bestand tegen kunst- en daglicht en redelijk goed bestand tegen zonlicht. Bij langdurig blootstellen aan zonlicht kan na geruime tijd verkleuring optreden.

Pilling

Vooral de twist, binding, vezellengte, vezelsoort en de manier van gebruik spelen bij pilling een belangrijke rol. Belangrijk is om te weten of het verschijnsel tijdelijk of blijvend is. De stoffen worden met het Martindale-apparaat op pilling getest. Vijf ronde stalen worden gestanst, waarvan vier het apparaat ingaan en het vijfde als origineel wordt bewaard. Bij de test worden alle vier de stalen gelijktijdig op 100 toeren gedraaid. Na elke 100 toeren wordt één staal uit de machine gehaald, waarna de rest doordraait. Honderd toeren wordt verondersteld overeen te komen met een week intensief gebruik. Door de vier stalen te vergelijken met standaardwaarden, kan een conclusie worden getrokken over de mate van pilling. De uitslag wordt uitgedrukt in een schaal van 1 (extreme pilling)tot 5 (geen pilling).

Vuilwerend behandelen

Een stof wordt behandeld met een product (meestal fluorderivaat) dat vet en olie en in zekere mate ook water afstoot, waardoor vlekken moeilijker in de stof dringen en eenvoudiger kunnen worden verwijderd. Pas op: de vlek moet onmiddellijk worden afgesponsd; laat men ze lange tijd in de stof dringen, dan wordt de verwijdering veel moeilijker, in sommige gevallen zelfs moeilijker dan uit een niet-behandelde stof. Merken hiervoor zijn Scotchgard of Teflon.

Ondersteuning bij jouw project?

Vraag nu uw vrijblijvende offerte aan